Békési Galéria

2015. november 30.
"Nem messze van ide Kalocsa..."
Népviselet-gyűjtemény kiállítás

   A gyűjtemény tulajdonosai Mahovicsné Ladányi Anita és Mahovics Tamás elsősorban táncosok, néptánc pedagógusok. Anita nagykállói, Tamás gyomaendrődi származású, de ma Békés városában élnek. Mindketten fontosnak tartják kultúránk hagyományos értékeit, azoknak megtartását és továbbadását a fiatalabb generációknak. A néptánchoz szorosan kapcsolódik a népi ruházat, hiszen a táncok színpadra állításakor elengedhetetlen a hiteles népviselet reprezentálása. Így mindkettőjük életében a néptánc szeretetével csaknem egy időben érkezett a régi viseletdarabok szeretete is.

   Saját szülőhelyük tájegységei hamar „kivetkőzött” területnek számítottak. A gyűjtemény nagy része már közös életük gyümölcse lett. Darabról darabra kerültek elő a viseletrészek, ritka esetben komplett viseletek is. A lehetőségekhez képest fölkeresik az úgynevezett későn kivetkőzött viseletes területeket, ahol sok esetben még ma is találkoznak „bőszoknyás” asszonyokkal, akik segíthetnek a viseletdarabok helyes viselését illetően és persze ők azok a források is, akiktől még megvásárolhatóak a régi, féltve őrzött ruhadarabok.

  A terepmunka mellett szinte napi szinten szakmai kapcsolatot tartanak fenn más gyűjtőkkel, viseletkereskedőkkel, ami a másik útja a gyűjtemény további bővítésének. Első kiállításunk lehetősége számukra is megmutatja, az eddig jórészt ládákban őrzött ruhadarabokban rejlő variációkat.

A kiállítást Mlinár Péter, népi viseletkészítő és tervező nyitotta meg.