Békési Galéria

2016. március 11.
Békési szűcshímzés
Kiss Józsefné, Szabó Anna életműkiállítása

Kiss Józsefné, Szabó Anna (1925-2003) - a békési szűcshímzés megújítója -
   A motívumok gyűjtését, tervezését, illetve édesanyja vezetésével a hímzést, varrást már 12 évesen elkezdte. Az 1950-es évek végén, fiatalasszonyként költözött Békésre, ahol az akkori békési múzeumba került dolgozni, mint takarítónő és teremőr. Ekkortól nyílt lehetősége arra, hogy a régi, elfeledett, kamrákban, padlásokon, illetve a békési múzeumban őrzött suba- és szűrdarabokon újabb és újabb motívumokat fedezhessen fel.
   Az 1972-ben megjelent kultúrpolitikai határozat után jött az ötlet, hogy az addig összegyűjtött szűcshímzés-mintákat különféle anyagokra kidrukkolva, az eredeti harmóniát megtartva átörökítse az utókor számára is.
Mint egyszerű munkásasszonynak ezután nem csak az volt a célja, hogy a békési szűcshímzés hagyományait folytassa, hanem, hogy minél több emberrel meg is ismertesse. Ezért 1974-től rendszeresen részt vett népművészeti kiállításokon, valamint 1975-től szakköröket is szervezett Békésen, majd Békéscsabán, illetve tanfolyamokon vett részt, ahol a saját maga által tervezett hímzéseket mutatta be.
   Munkái nemsokára nemcsak Békésen, hanem megye és ország szerte, de a határokon túl ismertté váltak. Az akkori Szovjetunióba, Svájcba, Svédországba, Mongóliába, de még Kínába és Kanadába is eljutottak az általa készített darabok egy-egy kiállításra.

Munkája elismeréseként számos díjat kapott, többek között:
A III. Békés Megyei Népművészeti Napok (1977) - hímzés kategóriában I. díj
„Az otthon művészete” országos kézimunka-pályázat (1978) – különdíj
Közalkalmazottak Szakszervezetének országos kiállítása (1985) – hímzés kategória I. díj

Értékmentő munkásságának köszönhetően neve a Magyar Örökség Díj Ezüst könyvébe is bekerült.

A kiállítást Oszkóné Csukás Irén, muzeológus-tanár