Békési Galéria

2017. május 12.
Körök, egyletek
A civil társadalom története

   A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára egy vándorkiállítást állított össze, amely elsősorban a gyulai érdekeltségű körök és egyletek életét mutatja be, a 19. század elejétől indítva az emlékezést. Azok fénykora a dualizmus időszakára tehető, amikor már a legkisebb településeken is alakultak olvasókörök, társas egyletek, jótékonysági, közművelődési és számtalan egyéb szerveződések.

   A hagyományos egyletek és körök mellett Gyulán és környékén annak idején olyan érdekes szerveződések is akadtak, mint a Leány- és legénykiházasító segélyegylet. Ebben a társaságba belépve egy kisebb havi összeg fejében – amikor esküvőre került a sor – a fiatalok egy nagyobb támogatást kaptak, ami az esküvő megrendezése mellett az életben való elindulásukat is megkönnyítette.
  Az egykori fotók mellett a régi színházi plakátokat és a kor egyleteinek fontos embereit is bemutatja a látogatóknak. Így kiderülhet, hogy az 1800-s évek végén Göndöcs Benedek az egyik legaktívabb egyesületi személy volt Gyulán, és több kör elnökeként is tevékenykedett. Ladics Lászó a Békésvármegyei Kaszinó elnökeként hozzá hasonlóan szintén nagyon aktív közéleti személyiség volt.

Az egyedülálló kiállítás anyagát az alábbi intézményeknek köszönhetően állt össze:

Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeum

Erkel Ferenc Múzeum, Gyula

Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára

Munkácsy Mihály Múzeum, Békéscsaba

Nagy Gyula Területi Múzeum, Orosháza

Orlai Petrics Soma Helytörténeti Gyűjtemény, Mezőberény

A kiállítást Dr. Erdész Ádám, a MNL Békés Megyei Levéltár igazgatója nyitotta meg.