Békési Galéria

2017. szeptember 15.
A magyar kard napja

  „»Fényesebb a láncnál a kard...« Tisztelet és becsület azoknak az embereknek, akik az irodalom, a képzőművészet és a történelem eszközeivel fényesítik ezt a kardot. Ez a pár szó jelentheti azt is, hogy nehéz időben kardot kell ragadni, erős karral kell megvívni a csatát és le kell győzni az ellenfelet. De jelentheti azt is, hogy a mai kori kihívásainak megfelelően, a kultúra eszközeivel kell küzdeni, a kardot magasra kell emelni, hogy mindig fényesebb legyen” – hangzott el egy korábbi megnyitón Kun Szabó István vezérőrnagy, miniszteri biztos beszédében.

  A kiállítás és a megnyitóval egybekötött rendezvény célja a katonai vívóhagyomány megőrzése, annak bemutatása az érdeklődők számára. Fontos a víváshoz kapcsolódó katonai és civil emléktárgyak, írásos dokumentumok, vívófelszerelések megismertetése. Tágabb értelemben pedig a magyar katonai kultúra különböző történelmi korokra jellemző tárgyi emlékeinek (fegyverek, ruházatok, dokumentumok) bemutatása.
  Bemutatásra kerül a „Borsody a géniusz” rövidfilm, mely kapcsán Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola megalapítója beszél a filmről, ill. a Borsody László életét bemutató könyvről. A szerző elmondta: a kötet egy olyan katona vívómesternek állít emléket, akinek a tanítványai 18 olimpiai aranyat, 18 világbajnoki címet és 103 magyar bajnoki címet köszönhettek. Egyedülálló vívómesteri tevékenysége a magyar és az egyetemes sporttörténetben is kiemelkedő − fogalmazott Máday Norbert. Sor kerül Kertai Zalán festőművész katona vívómesterekről készült festményeiből és Fenyvesi Csaba magángyűjtő vívástörténeti tárgyaiból álló kiállítás megnyitójára.

  A magyar szablyavívás évszázados múltra visszatekintő harci technika, melyet már honfoglaló őseink is magas szinten űztek. A későbbi korokban a szablya forgatását a nemzetközi hírnévre szert tevő huszárság tovább öregbítette.

A kiállítást Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója nyitotta meg.