Békési Galéria

2018. június 01.
Portré, akt, plasztika
Görgényi Tamás festőművész kiállítása

Görgényi Tamás festőművész nem először állítja ki munkáit a Békési Galériában. De nem csak innen ismerheti nagyközönség, hanem 40 évig tanította rajzra, illetve vizuális nevelésre az általános iskolásokat, középiskolásokat és főiskolásokat. A szarvasi Tessedik Sámuel Főiskola Pedagógusképző Kar Művészeti Tanszék főiskolai docenseként ment nyugdíjba.

Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, valamint Békéstáji Művészeti Társaságnak és a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének.

Realista szellemben fest erdőket, ligeteket, öreg fákat, pusztuló alföldi tanyákat, csendéleteket, figurális kompozíciókat, gyakran különleges fényhatások megjelenítésével felfokozott élénk koloritra építek. A festészet mellett szobrászati alkotótevékenységet is folytat. Fontosnak tartja az anyagszerűség törvényeinek betartását, kedvenc anyagjai: a fa és a terrakotta.

"Ars poeticám: Felfedezni, meglátni, gondolkozni, értelmezni, megoldásokat keresni, újra felfedezni, nem feladni. Őszintének lenni, önmagunkat adni! Anyagok, formák, faktúrák, fények- árnyékok, színek harmonikus egyensúlyának megteremtése." 

A kiállítást Ván Hajnalka, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze nyitotta meg.