Hírek

2019. november 28.
"Ujjé a ligetben nagyszerű"
"Ujjé a ligetben nagyszerű" - tárlatmegnyitó a polgármesteri hivatalban

   Ma már elképzelni is nehéz, hogy valaha ezen a részen még a Fehér-Körös ki-kiáradó vize volt az úr. Lapos ártér, szélén a Köröshát utca házaival. Mígnem 1893-ban „a közóhaj és a közszükséglet” miatt Szél István községi mérnök egy képviselő-testületi előterjesztésben kidolgozta a főtéri sétatér tervét. „Azt hiszem, nem csak én, de mindnyájan meg vagyunk arról győződve, hogy sétatér tekintetében Békés városa nagy és érezhető hiányt szenved. … Sétatérnek, úgy helyzete, mint fekvése következtében legalkalmasabb hely a Köröshát utcza nyílt része.” Sok-sok szekérnyi termőföldet felhordva a területre, több száz fát és több száz folyóméternyi sövényt elültetve végül 1901-ben fejeződtek be a nagyszabású munkálatok.
   A valamikor régen elültetett tölgyek és platánok ma is sajátos hangulatot árasztanak, egyedi védettségű természeti értékként megemlítendő egy megközelítően 130 éves kocsányos tölgy a mai Bagoly étterem kertjében.
A városi sétateret a magyarok szeretett királynéjának 1899-ben bekövetkezett tragikus halálának emlékére nevezték el Erzsébet ligetnek. A Körös-parton a Járásbíróság előtti teret Békés község elöljárósága egészen a Körös széléig feltöltette és parkíroztatta - írta 1901-ben a Békés Megyei Közlöny. Az 1960-as évektől rövid ideig Dózsa-ligetként emlegették, ma újra Erzsébet ligetként ismerjük.

A folyosói tárlat 2020. április 30-ig látható!